fredag 29 juli 2011

Kapitel 2 Förlorade moln - vunna vågor

”Rymden och atmosfären var grå utanför gallergluggen, som om de ville vända honom ryggen, vara osynliga, straffet för hans svek. Inte ens månen eller någon planet ville visa sig.
            Prinsen visste inte vad han hade gjort för fel och grät. Han grät varje dag. Alla frågorna hade han lärt att besvara och ramsan med avbönen kunde han utantill; Att förflytta sig snabbt i flygmaskin är en styggelse. De enda riktiga sätten att resa är med vagn, fartyg eller tåg. Då är man nära planeten, ser naturen, byar, människors vedermödor på åker och mark och får en äkta upplevelse av tid och avstånd.
            Vid förhöret hade känslan av inkvisition varit påtaglig och kanske skulle han inte ha tillagt att man eventuellt kunde sväva fram bland bomullsmoln med en långsamt och lågt gående zeppelinare. Upplevelsen var snarlik en tågfärd och mycket vacker.
         Tårarna ville inte stoppa – domen hade blivit hård, straffet långt skulle ingen hjälpa honom?”
Ur ”Lille Prinsens meningslösa och patetiska försvarstal” Från Antoine de Saint-Exupérys ofullbordade manus hittat i en flygarbag utanför Alger 1944. Historiska arkivet Alger.

Hon vaknade med huvudet mot kockens axel, Nelson hette han visst. Hans andhämtning var lugn och stadig. Själv låg hon bekvämt förutom att armen på något vis fastnat under hans rygg så hon buffade honom vaken med den fria högerhanden.
         ”Du måste upp, det är bråttom.”
          Nelson, fortfarande förvirrad och upphetsad av en erotisk dröm kände blomsterdoften från hennes hår och drog ner henne till en kyss. Han var fortfarande klart berusad. Hon lät det ske men lyckades ställa sig på knä, lossade handen från nacken och började dra honom i kavajslagen.
          Solen hade varit uppe en stund, stigit till sju, kanske åtta på den helt molnfria himlen. Natten hade inte lyckats kyla ner luften och redan nu stod det klart att det skulle bli en ny mycket het dag.
Några fiskmåsar skrek till ovanför bokkronan och seglade neråt mot havet. Diseldunk och ångbråmande ekade in över det glimrande vattnet, tog sig uppför bryggor och pirar, studsade in bland gränderna, steg till parken, mattades och dog mot bergssidan. Den ryska flottan hade lättat ankar och tuffade ut ur bukten. Ett brokigt stim långsamma fiskar.
          Nelson drog med tumme och pekfinger lite tafatt i henne, drömmen släppte sitt grepp och blev glömd. Morgonståndet mjuknade. Han satte sig upp, tände en cigarett och insåg att han var vaken. Munnen var torr och han sträckte över cigaretten. Hon tog ett bloss, lät röken rinna ut genom näsan, hostade och darrade lite. Ingen av dem hade klocka så hon hoppade upp och skuttade bort över gräsmattan tills riddarkyrkans urtavla blev synlig.
           ”Drygt halv åtta, du kan fortfarande hinna. Du ska till Slottet. Jag skjutsar dig.”
          Slottet? Visst djävla fan. Nelson ville lägga sig ner igen sova ett tag till, bara glömma brevet. Hans lathet började redan formulera ursäkter och förklaringar till varför han inte dykt upp och egentligen hade han inte åtagit sig uppdraget – att han glatt använt förskottet talade emot men ville slottet sprida pengar till okända var det inte hans problem.
Men hennes disciplin, vilja, var starkare, hon såg en möjlighet i Nelson, han kunde bli nyttig för henne, om Slottet i havet ville ha honom kunde han inte enbart vara en vivör, något gott och stabil kunde lockas fram ur honom. Bakåtlutad lyckades hon dra upp honom till stående.
Nelson tittade sig runt. En av de nya skorna var borta – vagt mindes han skoskav och en hög lyra upp mot ett fönster som vibrerade i takt med musik.
        ”Glöm skorna, den är borta. Kom, min motorcykel står vid parkingången.” Med ett eftertänksamt pekfinger på hakan och väldigt näpet tillade hon mest för sig själv ”Tror jag”.
           Nelson siktade och fick iväg ett kast som redan i rörelsen övergick till att bara imitera full kraft och ilska och den ensamma skon flög in i ett buskage. Den var inte ens snygg, bara köpt för att han tröttnat på att prova skor.
             Med handen stadigt runt hans pek- och långfinger började flickan dra honom ner för parksluttningen.

En svart motorcykel låg utanför grindarna. Den rödhåriga satte fyr under pannan. Vattnet var fortfarande hett från nattens åktur så efter en kort stund kunde motorn arbeta. När Nelson satte sig bakom henne fick de blöta strumporna honom att halka till mot fotpinnarna och nästan välta ekipaget. Hon var nätt men han vägde drygt nittio kilo.
 Dunkandet från motorn fortplantade sig från sätet upp längst ryggraden. De rullade makligt förbi några uteserveringar – en kopp kaffe vore gott, eller snarare tre, men det fick bli senare.
 Under den tunna klänningen var hennes höfter varma mot hans händer. När de kom ut på kustvägen hade morgonståndet åter nått full styrka och han drog henne hårdare mot sig, ingen protest bara en liten tillrättaläggande stjärtvickning. ”Mäns prioriteringar” tänkte hon, ”här gäller det att hinna fram”, lade i högsta växeln och gav full gas.

Små vikar med smala sandstränder avlöste varandra, en och annan segelbåt låg för ankar med revade segel och frukostätande besättning, där mellan bröt bergsväggar med klamrande dvärgtallar sikten mot havet. En sista grusmeander nedåt fick Nelson att komma ihåg varför han inte tyckte om att åka motorcykel, apparaten veknade och greppet var nu vitknogat kring sadelkanten.
Landskapet öppnade sig och i slutet av raksträckan som skar genom sädesfält kunde de se Tre Tallar någon kilometer bort. Än fanns tid kvar men så lossade en mörkröd bubbla från badorten och steg upp i luften. Människan kunde fortfarande flyga.

De stannade vid kajen. Nelson klev av men den fräkniga satt kvar och lät motorn pysa i friläge. Zeppelinaren hade hunnit vända, var fortfarande i stigande, passerade, det gick att urskilja ansikten i gondolens fönster, och strävade ut över viken.
       Hoppet om att bli upplockad, att giren upp mot land hade varit någon slags provmanöver, dog hos Nelson och flickan lade märke till sättningen i axlarna. Han var ändå nästan för gammal även om det var svårt att avgöra åldern verkade han nu hopplös.
         ”Jag fryser i fartvind, kan jag få rocken som ett litet tack?” ynkade hon och tyckte att hon spelat över lite och väntade sig ett nej. Men Nelson bara krängde av rocken, det gröna fodersidenet glimrade i solen som redan värmt luften till en temperatur där andra plagg än tunn bomull var onödiga, och hjälpte henne på med den. Med skörten under stjärten och ärmarna uppkavlade gav hon honom en kyss på kinden. ”Hej då, vi syns.” Ettans växel och iväg. Rocken skulle nog passa Roy på teaterbaren – synd att han jobbade så mycket – lite trög också men han kanske skulle förlåta henne för att hon försvunnit igår. Väl upp på första raksträckan byttes skuldkänslan och ömsintheten till livslust och frihet bara stört av ett vagt molande av att ha förlorat något.

De blöta strumporna slängde Nelson mot några skräniga måsar på toppen av en skräphög i brytningen mellan kajen och badstranden. Han hoppade ner från strandpromenadens mur med en duns, ett knä smärtade till. Sanden var redan upphettad, eller alltjämt varm från gårdagen och lugnande. Det var åratal sedan han gått barfota i sand och slött började benen nära på av sig själva vandra framåt, ironiskt nog i linje med aktern på zeppelinaren som nu var mitt över viken. Hans kropp gjorde ett fåfängt försök att hinna i kapp åt honom.
Längst det stenlagda promenadstråket låg serveringar axel mot axel. Alla fortfarande igenbommade, det skulle dröja innan han fick kaffe – men han brydde sig egentligen inte. Apatin avbröts av en våg som lämnade en brännmanet på foten.
”Satan.” Han spratt till, geléklumpen blev en luftvarelse och landade på en gul markis som skuggade den närmsta restaurangens bord. Två varv hann han hoppa på ett ben innan han föll bakåt och handlöst satte sig på rumpan. Mullrande skratt och höga tjut kom från skuggorna under markisen. En gråskäggig man med seglarmössa, kramade om två flickor, en i var arm. Deras ansikten gömde sig mot hans bröstkorg och guppade i takt med den stora magen. Några sekunders andhämtning, sen kom tjuten igen. Nelson blev för ett ögonblick arg men skratten smittade och till sist skrattade alla fyra, Nelson i sanden med händerna runt magen som i knip och de tre nu framåtböjda över bordet. Kraftiga luftindragningar, lite snörvlingar men det gick inte att stoppa att en till gemensam attack brakade loss.
Torkande sig i ena ögat sträckte den gråskäggige ut en hand och vinkade upp Nelson mot bordet.
         ”Oj, så gott har jag inte skrattat på länge. Richard, kapten” förtydligade han med ett kraftigt finger på skärmmössan och pekade sedan på en liten enmastad segelbåt ett hundratal meter ut från stranden.
          ”Och dessa sköna strandsatta najader. Belinda”, en blondin i en för stor röd badrock, ”och Lix” med svart hår i lugg och iförd endast svart bikini. Presentationen renderade kaptenen två kindkyssar och Nelson glada vinkningar. Sedan fortsatte småfnissandet. Egentligen hade hans vurpa inte varit speciellt rolig men tydligen hade alla behövt skratta och lustigheten blivit synergisk. ”Kom och sätt dig med oss.”
Med ryggen i korgstolen såg Nelson den roströda fläcken ovanför havet bli mindre och mindre – där flög hans chans.
      Serveringen var fortfarande stängd. Kaptenen släppte greppet om flickorna, stegade hjulbent mot glasentrén och började bulta. Hummade lite och bultade igen. Ett sömndrucket ansikte kikade fram.
        ”Ditt skräp till allt-i-allo, vi har suttit här i en evighet. En flaska whisky och fyra glas”, och med en tumpekning över axeln, ett halvt frågande, halvt befallande ”Han där betalar” stoppade den morgontröttes nekande huvudskakning.
            Efter lite klirr och slammer inifrån kom nattvakten uthasande med flaskan och slog med kraft ner fem glas på bordet. Hällde upp dem till brädden, svepte ett och rapade fram ”Tvåhundra”.
             Nelson rotade runt i byxfickorna och bland mynten hittade han några hopskrynklade sedlar – var det verkligen allt han hade kvar?  Slet loss två och betalade. I bakfickan gömde sig ytterligare två gamla hundralappar tillsammans med en ny. Nelson brukade smussla undan pengar från sig själv vissa kvällar. En gång hade en halv femhundring blötts i en strumpa, den andra halvan legat i bröstfickan – dubbel säkerhet. Kaptenen som noga följde hans penningbestyr höjde ett ögonbryn tog tillfället i akt och bufflade vidare.
 ”Det här blir en bra dag. Ge oss frukost också.”
            ”Och mycket starkt kaffe” flikade Nelson in.
            ”Ni får vänta, köket öppnar tio.”

När kocken väl kom var tanken på frukost borta. Nelson och kaptenen satt dåsiga, med flaskan tom och glasen halvt urdruckna och drog eftertänksamma bloss på cigaretter. Flickorna hade somnat, antagligen efter en natts vaka.
Stranden fylldes allteftersom med badare, små parasoll, oljiga soldyrkande kvinnor och män, kopplade flämtande hundar, en kattbur, småglin med glass i näven och på plätt efter plätt markerade nyanlända sitt revir med handdukar, solstolar och picknickkorgar. Försäljarnas utrop blandades med skratt, plask, måsskrin och ropen från fotbollsspelande tonåringar.
Solen krämade på ett snäpp till och den druckna kvartetten sjönk djupare ner i korgstolarna. Restaurangägaren strök förbi deras bord med övervakande blick. Snart måste de gå, tidiga matgäster hade redan slagit sig ner och till lunch skulle stället vara fullsatt.
        ”Varför så dyster?” frågade kaptenen och skruvade menande på glaset. Nelson pekade på pricken i horisonten och skulle till att förklara men Belinda vaknade, var hungrig och stoppade hans ansats till självömkan. Lix kvicknade också till, lika tom i magen. Kaptenen snurrade glaset, det krockade med den tömda flaskan och Nelsons pengar smälte bort ytterligare. Snart stod mer whisky och en frukost på bordet, Nelson fick äntligen en kopp svart, ägaren övergav bevakningen, flickorna högg in på ägg och bacon. Kaptenen skålade med Nelson.
          ”Nå, känns det bättre nu?”
          ”Jag har missat ett stort jobb på slottet Solros” sa Nelson med stänk av stolthet.
          ”Visst, och jag har en lustjakt med tio matroser” åtföljdes av ett grin.
Förnärmad skulle Nelson till att berätta men såg sig själv utifrån för en kort sekund. Berusad, orakad, rufsig i håret och med trötthetsringar under ögonen. Genomsvettad skjorta med rödvinsfläckar och en skrynklig kavaj som båda hade suttit på i över två dygn. Gräsfläckar på knäna och barfota. Han tände en cigarett, den sista i paketet. Handen kom åt kuvertet när han skulle kasta asken. ”Tror du mig inte så läs själv” sa han och sträckte fram brevet.
         Kaptenen lutade sig bakåt och höll pappret långt ifrån sig, kisade och for sedan upp så att tallrikarna skramlade på bordet.
          ”Kom, vad väntar vi på?”
         Han var redan ner på stranden. Lix hann rycka åt sig ett rostat bröd som hon stoppade i munnen då hon trippade iväg. Belinda skalade av sig morgonrocken och tog whiskyflaskan. Nelson tömde kaffet och sitt glas innan han undrande följde efter.
         Kaptenen lufsade på. Vände sig halvt om med ett påmanande tillrop. Ett par ljusblå damtofflor med varsin lila blomma stod i sanden bredvid en handduk och i steget lyckades Nelson sticka fötterna i dem innan han hann ikapp.
          ”Hej, stopp, vart ska vi?”
          ”Se en riktig skönhet och kanske hjälpa dig” flåsade Richard utan att stanna upp.
       Snart var de i hamnområdet, passerade brygga efter brygga med segelbåtar och kom fram till de kommersiella pirerna. En kran lossade timmer från ett finskt lastfartyg; kådig doft av skog blandades sinnesförvirrande med havslukten för att ersättas av kaffearom då de rundade en stapel grå säckar stämplade med en stor brun böna. Belinda och Lix hoppade åt sidan. Nelson var inte lika snabb utan halkade till i en pöl olja som gav tårna och skoblommorna svarta fläckar. Kaptenen gjorde väg genom en kö glada badare som småpratande, bärande handdukar och massäckar, bordade färjan till Badholmarna.
Sedan tog rusningen stopp. Ett radband med vitklädda matroser och sjåare gick i skytteltrafik mellan några lastbilar – vars flak bak vattenpannorna dignade under paket, tunnor, säckar – och en bländande vit ångbåt och dess mindre syster akterom. En flock svartvita kor vallades ur en lagerlokal av några småflickor med vidjespön och ökade trängseln på kajen och förstärkte kakofonin med oroligt råmande.
Svetten rann under kaptensmössan då Richard pustade ut, tog flaskan ur Belindas hand och huttade. Med ett fånigt leende mönstrade han ångaren och nickade sitt godkännande.
”Vacker, vacker, hon…” han letade bättre ord men fann dem inte.
Det mjukt formade skeppet slängde solkatter från sina skinande mässingsdetaljer i deras ansikten och i virvlar ut på kajen i takt med skrovets svaga rullande. Däcken, dess överbyggnader och brygga kontrasterade vitheten med oljad mörk teak. Skeppspojkar lät smutsiga putstrasor fladdra ner i hamnvattnet där de lade sig på ytan och guppade som klungor av maneter kring skrovet.
          ”Jag såg henne komma in i natt. Hon kommer från Slottet i havet” påpekade kaptenen onödigt. Både på akterflaggan och målat mitt på den svarta skorstenen lyste slottets guldsol med en grön delfin i mitten. Symbolen var väl känd men sällan sedd.
           De slog sig ner i rad, flickorna i mitten, på en trave lastpallar och betraktade embarkeringen.
   Turister tog foton av sig själva poserande framför ångskeppet. En grupp män i gula kostymer kånkade ombord instrumentväskor och notställ via den aktre landgången.
Två luckdörrar slogs upp till det djupaste lastutrymmet och en liten kran sänkte ner det första av de framvallade svartvita nötkräken. Skrämt råmande och djuren på kajen blev än mer oroliga, värst bökade en kraftig tjur med svartglänsande hud och onda ögon.
        Nelsons blåsa gjorde sig påmind och han smet bort bakom en rostig plåtkur vid kajkanten. Strålen jagade iväg ett stim småfisk som ryckigt försvann in under en flytande tidning. Förstasidesrubriken gick ännu att tyda: Belägring!
Långt ute över viken hade zeppelinaren försvunnit, eller kanske var den lilla pricken luftfarkosten men Nelson var inte säker, det kunde vara skum i ögat. Bistert förebrådde han sig. Det var inte första gången han tappat kontrollen innan ett stort jobb. Han försökte skaka av sig dysterheten med en bestämd föresats att inte göra om misstaget och att det troligen varit ett skitjobb men han trodde inte sig själv, inte på någon av punkterna. En ljusglimt var att en ny middag kanske väntade i villan på sluttningen redan till nästa helg. Nelson drog upp och fiskarna återupptog sin måltid på en brödkant.
Hoptryckta mot kuren satt en gammal gumma och en liten flicka skyggt stirrande ut under en grå filt som fungerade som både huckle och mantel. De måste knäpptysta ha sett hans bestyr och försökte fortsätta vara osynliga men väl upptäckta sträckte den lilla fram en lortig och tiggande hand. De såg ömkliga ut och Nelson kände sig besvärad – kanske var de Gömda – troligen, vanliga tiggare var mer påflugna. Han grävde i fickan och ryckte upp en sedel. En gammal femhundring – en halv förmögenhet – och hade han en sådan kvar? Tydligen. Nytt rotande i fickan och han fick upp några småmynt, såg besvikelsen i den gamlas ögon. Va fan! Med berusningens storstilhet och i en slags fattigdomsgemenskap – de skulle bara veta hur ofta han själv var pank – tryckte han femhundringen i den lilla flickans hand. Skillnaden i nytta var enorm – han hade inte ens vetat att han haft sedeln, den kunde lika gärna ha varit uppdrucken. Den gamla norpade sedeln snabbt, kramade med ett hårt grepp som om den var ett farligt djur som inte skulle få chansen att röra sig, undkomma innan hon bockade med tårar i ögonen. Sedan kom paret snabbt upp på fötter och med den knutna handen tryckt mot bröstet och den andra i ett fast grepp runt flickans hand fladdrade gumman iväg med skygga sidoblickar – rädd för omgivningen, andra tiggare och kanske för att Nelson skulle ångra sig.
Men Nelson kände sig stolt eller lite glad över att åtminstone ha gjort något nyttigt med pengarna och räknade grumliga framtida poäng i karmahjulet.

Väl tillbaka på lastpallarna såg han att nästan all besättning och annan personal lämnat kajen och stod till större delen på den mindre följebåtens däck.
Lix väntade på pengar för att springa iväg och köpa cigaretter, uppenbarligen på kaptenens order, själv rökte hon inte. Nelson letade på nytt i fickorna och nu hittade han ett par skrynkliga sedlar av lägsta valören, sträckte över dem och fick ett tack och ett leende.
Vid den främre landgången stannade två bilar pysande av ånga och ett glammande sällskap började kliva ur. Först och snabbt som för att distansera sig från de andra hoppade en lång svartklädd kvinna fram. Gick likt en häger några meter bort och tände en cigarrett. Lite bök med knubbiga händer runt dörrkanten och en klotlik flintskallig man med valkar i nacken klämde sig genom dörren, tittade sig om och skrattade. En mindre hattförsedd sfär kom efter och började gå runt mannen som en måne i bana kring sin planet. Med en lätt bugning hjälpte, överdrivet artig en kort solbränd man med svart oljigt hår i piska, en liten guldbrun kvinna i vit klänning och sandaler ut från baksätet. Ur den andra bilen kom en parant dam i rött med en råtta eller kanske hund som bjäfste och snodde virvlar på ett rött koppel.
Sällskapet välkomnades av en grånad herre i oklanderlig vit uniform med blänkande gulddetaljer. Troligen skeppets kapten för han gjorde honnör mot varje ny person som kom fram. Han flankerades av en bockande man i beige rock med ett svart plommonstop i handen; mannen från igår, han med brevet. Nelson sänkte blicken lite skamset och ställde whiskyflaskan bakom ryggen. Skit också, han visste inte riktigt vad han skulle göra. Lix kom tillbaka med två paket så det fick bli några bloss.
          När sällskapet och deras bagage av väskor och trunkar kommit ombord halades den aktre landgången in.
Kvar på kajen stod tjuren ensam stampande med ett tiotal vitklädda runt sig som försökte få fast lyftselen kring bringan samtidigt som de undvek hornen på det kastande huvudet. Männen lyckades men några meter upp fick den sprattlande, brölande hannen något att brista i selen och föll på rygg med en hård duns mot stenläggningen. Tjuren försökte rulla upp på klövarna men hamnade över kajkanten och en kaskad vatten stänkte över de framrusande lastarna. Rop och befallningar; Plums, plums, plums och tre man hade omedelbart hoppat efter, flera följde lika tveklöst. Rep från skepp och kaj samt dragkroken under kranen sänktes nästan lika snabbt ner.
           Flickorna hann först fram för att se på den blöta brottningen mellan människor och tjur, kaptenen och Nelson ställde sig bakom. Kampen blev kort, djuret var i chock och snart var det på väg upp; vatten och urin strilade på de vattentrampande männen som tog några simtag och vigt klättrade upp längst pålarna till kajen. Längst relingen stod det nyanlända sällskapet och applåderade.
           ”Bravissimo, bravissimo, mina pojkar” ropade den rödklädda damen, omväxlande blinkande med sina långa ögonfransar och putande med de rödmålade läpparna. Hennes långe blonde följeslagare klappade avmätt artigt händerna.
Droppar från tjuren fick följet att snabbt dela sig, kvar stod bara mannen i rock. Nelsons blick släppte tjuren som sänktes ner i lastutrymmet och mötte kaffeögonen. En lätt vickning på plommonstopet och ett leende.
          ”Kock Nelson, Ohoj! Vad bra! Ni har hittat hit. Vi sökte er i staden men ni var inte hemma. Inte var ni vid lufthamnen heller. Zeppelinaren behövdes i ett brådskande ärende, så nu blir det vatten i stället för luft” sa han med en inbjudande gest mot skeppet. ”Jag heter Javier och är slottsherrens förste betjänt. Kom ombord.”
            Nederlaget kunde tydligen undvikas. Nelson var inte alltför berusad, han skulle kunna föra sig och mådde egentligen ganska bra. Turen var fortfarande med honom och tillsammans med lite skärpning skulle han nog klara jobbet. Det kunde till och med bli kul och han hade alltid varit nyfiken på slottet. Så långt tillbaka han kunde minnas hade slottet figurerat i bakgrunden; som liten skrämde småungarna varandra med historier om monster och fångenskap, under tonåren påstod sig var och varannan ha varit där på överdådiga fester och i yrkeslivet florerade rykten om slottets rikedom.
En gång då han och en vän varit på havsfiske hade de fått något underligt på kroken. Till en början, ute i båten, trodde de att de fångat en jättemanet sedan såg det ut som en träskiva med fladdrande tygstycken i kanten. Först uppe på stranden hade de förstått att den meterbreda rundeln var en solrosblomma. Den måste ha drivit från slottsön. Slottet hette egentligen Solros men de flesta sa Slottet i havet.
Nelson hade säkert hört hundratals berättelser med varierande sanningshalt men nu skulle han få se med egna ögon. Ha inga förväntningar lovade han sig själv men redan i första steget bröt han löftet och började beräkna framtida inkomster med utgångspunkt från förskottets storlek. De få sedlarna han hade kvar strödde han skrockfullt i vattnet som ett offer till slottet och för egen tur. Småmynten följde efter.
         Halvvägs över landgången knuffades han nästan i hamnbassängen, ett rep räddade balansen, av Richard och flickorna som trängde sig förbi. Med framsträckt näve ställde kaptenen sig ivrigt på däck, grabbade tag i betjäntens hand och skakade med hjärtlig kraft.
”Jag är kock Nelsons assistent… ”, blåljög han ”… och med oss har vi två flinka lärlingar.” Flickorna neg med knappt återhållna fniss. ”Allt vårt bagage blev stulet på stranden. Redskap, knivar, kläder, ja ni förstår” fortsatte han ograverat. Nelson rodnade paff och förberedde sig på att omedelbart få vända tillbaka till kajen.
           Betjänten vred loss sin hand och kallade på en vitklädd.
”Vi ska nog kunna ordna några badrockar och annat behövligt till er” sa han lugnt utan något yttre tecken på ifrågasättande, snarare såg han road ut. ”Stewarden här visar er till hyttdäcket.”
Kaptenen sken upp, smekte beundrande relingens trä och tog vit rygg med flickorna efter.
”Ni får förlåta att vi inte tänkt på att ni givetvis har egen personal.” Och när Nelson inte sa något utan mer förläget hummade lite fortsatte Javier efter en mönstrande blick: ”Ni kanske också vill ha ombyte? Följ efter här så visas ni till er hytt. Vi ber om ursäkt för begränsningarna i garderoben men ni är ju inte avstämd ännu.”
          Nelson förstod inte vad som menades. Avstämd? Han kände att han allt mer förlorade greppet om vad som skedde. I stället för att styra, eller åtminstone ha hyfsad kontroll, tog händelserna ett allt fastare grepp och han sögs med. Till en början hade han nu plötsligt tre så kallade anställda, konstaterade han med en huvudskakning. Tog stegen upp till relingen och innan han ställde ner fötterna på de putsade plankorna skickade han de oljiga badskorna efter sedlarna. Inte mycket till offer.
         När landgången halades in tog sig tre svarta katter, med spetsiga öron och långa avsmalnande nosar, ett skutt och hann ombord. De zick-zackade mellan passagerarnas ben och hittade det rätta paret. En kort stund gned de sina huvuden mot betjäntens byxor för att sedan slinka iväg och krypa ihop i en soffas skugga på akterdäcket.
       Den sista förtöjningstrossen lossades samtidigt som Gamla kyrkans klockor började slå tolv. Pistongerna trampade igång och SS Calistron tuffade ut på det kava solglänsande havet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar